ČERNÉ ZLATO
Kdepak uhlí, ale černá čočka, která s červenou řepou tvoří základ úžasného salátu! Baví mě hrát si s bylinkami, ovocem a sýrem podle sezóny. Feta, máta a jahody jsou vzpomínka na léto, na podzim zkusím kozí sýr a zlehka ogrilované broskve nebo švestky... Tenhle salát můžu jako předkrm, přílohu nebo večeři, možná i jako dezert!
Na 4 porce:
šálek čočky beluga
5 menších bulv červené řepy uvařených nebo upečených doměkka
celé balení sýra feta
hrst nahrubo nasekaných lístků máty
hrnek čerstvých jahod
Na zálivku:
6 lžic olivového oleje
1 lžíce medu
sůl a pepř podle chuti
šťáva z limety
Postup:
Čočku uvařím podle návodu (většinou kupuju v DM nebo Albertu řadu Nature´s Promise) a nechám vychladnout nebo rychle propláchnu studenou vodu. Řepu rozkrájím na kousky velikosti menšího sousta. Promíchám s čočkou a zálivkou a nechám aspoň 10 minut spojit chutě. Pak rozdrobím sýr, přidám mátu a jahody a zlehka promíchám. Před podáváním přidám jahody a čerstvou mátu na každou porci. Dobrota!
Comentários