Vyhledat
  • Linda

KARANTÉNNÍ KARI



Tohle jídlo dělám vždycky ve velkém, ne proto, aby vydrželo do druhého dne, ale aby vůbec stačilo k obědu nebo večeři. Kombinace jakéhokoliv masa - hovězího, vepřového, kuřecího, krůtího nebo třeba krevet – se zeleninou se dá donekonečna obměňovat. Stačí si jen vybrat, jakou sílu kari pasty snesete. Používám žlutou nebo červenou pastu od Cock Brand, je bez glutamátů a ochucovadel a chutná vždycky stejně, což není samozřejmost. V Praze není problém sehnat všechny suroviny, které do správného kari patří, ale ve stavu nouze trochu improvizujeme. Citronovou trávu si teď můžu akorát nakreslit.


Suroviny na 8 porcí:

800 g kuřecího masa z prsou

1 sáček žluté kari pasty (50g)

2 lžíce slunečnicového oleje

2 plechovky kokosového mléka (800 ml)

menší květák

brokolice

1 červená paprika

400 g malých krémových žampionů

20 výhonků zeleného chřestu

6 listů kafrové limetky (železná zásoba)

Chilli paprička

1 limeta

sůl, pepř, sojová omáčka, rybí omáčka

koriandr


Postup:

Maso nakrájím na tenčí plátky (asi 5x5cm a 1 cm tlusté), květák a brokolici rozeberu na růžičky, papriku nakrájím na nudličky, chilli papričku nasekám, očistím žampiony, ty větší rozpůlím, chřest omyju a ulomím konce – výhonek ohnu, zlomí se přesně, kde má, konce vyhodím a chřest nařežu na poloviny nebo třetiny podle délky. Do velké hlubší pánve naliju olej a rozhřeju, pak přidám kari pastu a minutu restuju - prská to až hrůza, po báječném obědě vždycky musím vycídit kuchyni, ale rozhodně to stojí za to. Kari pasta na oleji rozvine všechny chutě a vůně, jen pozor, ať se nepřipálí. Hned přidám maso a orestuju dozlatova. Zaliju kokosovým mlékem, přidám listy kafrové limetky, pod pokličkou přivedu k varu a postupně přidávám zeleninu podle toho, kolik času potřebuje na změknutí. Takže nejdřív květák a papriku, po 5 minutách žampiony, se stejným odstupem brokolici a chilli papričku a úplně nakonec chřest, kterému stačí 3 minutky. Ochutím sojovou omáčkou (2 lžíce), rybí omáčkou (1 lžíce), osolím, opepřím a přidám šťávu z limetky. Na talíři nebo v misce posypu nasekaným koriandrem. Protože se nemůžeme rozhodnout, jestli je kari lepší s rýží nebo máslovým nánem (indickým chlebem), dáváme si obojí :-)

10 zobrazení

PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NOVINEK PROSTŘEDNICTVÍM EMAILU

© 2020 by GURMANIE.CZ and DESIGNUNION.CZ