top of page
Vyhledat
Obrázek autoraLinda

VELIKONOČNÍ BOCHÁNKY V KVĚTINÁČI

Aktualizováno: 21. 4. 2020



Kynuté těsto mám ráda, je to živá a na omak nesmírně příjemná hmota. I když mám robota, vždycky těsto nakonec zpracovávám rukama. Hodně lidí se kynutého těsta bojí, tajemství úspěchu je v tom, že suroviny mají přibližně stejnou teplotu, samozřejmě v trpělivosti a v dokonalé znalosti trouby. Vánočka, mazanec nebo jidáše jsou jenom různé obměny na stejném základu. Na velikonoční bochánky jsem použila recept na mazanec po babičce, jen jsem těsto pro změnu upekla v keramických květináčích. Je to hezká dekorace nebo dárek pro koledníky, sousedy, přátele … Po upečení připomíná obří muffin. Ulamujte kousky, pomažte si je máslem nebo domácí marmeládou a dejte si je třeba s kakaem.


Suroviny:

500 g polohrubé mouky

100 g cukru krupice (může být i třtinový)

½ lžičky soli

Špetka citronové kůry

½ kostky droždí (21 g)

¼ l mléka

150 g tuku (ideálně máslo + 1 - 2 lžíce sádla)

3 větší žloutky

2 lžíce hrozinek namočených alespoň 2 hodiny v rumu ( aby byly ponořené)

3 lžíce sekaných mandlí (pokud je budete dávat jen na bochánky, můžou být i plátky)

1 vajíčko + lžíce smetany na potření (smetana není nutná) před pečením

2 lžíce rozpuštěného másla + 1 lžíce rumu na potření po upečení

Postup:

Koupím 3 keramické květináče o průměru cca 13 cm, pečlivě je umyju a nechám vyschnout. Lehce je dole a po obvodu i nahoře namažu máslem nebo olejem a vyložím pečicím papírem, který přehnu asi 2 cm přes okraj a zbytek ustřihnu.

Hrozinky si namočím do rumu den předem do hrnečku nebo uzavíratelné sklenice. Všechny suroviny nechám aspoň 1 hodinu při pokojové teplotě, mléko trochu ohřeju, máslo rozpustím a nechám vychladnout. Do mísy proseju mouku, uprostřed udělám důlek, do něj rozdrobím droždí, posypu lžící cukru a zaliju asi 3 lžícemi mléka. Přihrnu trochu mouky a udělám kašičku. Kvásek vyběhne do 15 minut, pokud ne, je něco špatně a nezbývá než začít znovu. Přímo doprostřed přidám žloutky a cukr, přisypu sůl a začnu zadělávat vařečkou nebo v robotu. Během chvilky přiliju mléko a nakonec tuk. Těsto zpracovávám tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na mísu. Popráším moukou, zakryju utěrkou a velkou poklicí, mísou, nebo plechem a nechám kynout hodinu. Po hodině do těsta zapracuju hrozinky a mandle, od oka rozdělím na třetiny a každý kousek vložím do připraveného květináče. Znovu zakryju utěrkou, můžu znovu poklicí, mísou nebo plechem a nechám kynout dalších 90 minut. Horkovzdušnou troubu zapnu na 200 stupnu, program na horní a dolní pečení. Pokud je dobré droždí a povede se kvásek, nedávám těsto do peřin, nepřitápím mu, ani nezpívám ukolébavku. Obvykle souběžně peču a vařím a běžná provozní teplota v kuchyni pro vykynutí stačí.

Vykynuté bochánky potřu vajíčkem se smetanou, posypu mandlemi a vložím do trouby. Okamžitě snížím teplotu na 180 ℃ a peču 30 minut. Pak snížím teplotu na 130 ℃ a dopékám ještě 15 minut. Bochánky hned po upečení potřu máslem s rumem, ta vůně je přímo božská!


48 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page