top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraLinda

CHEESECAKE PRO ŠWESTIČKU

Aktualizováno: 21. 4. 2020



Moje mladší šwestka si hravě poradí i se svatební dortem, péct jí cokoliv k narozeninám je tudíž velká drzost. Naštěstí mám v záloze tenhle recept, troufám si tvrdit, že s léty vypilovaný k dokonalosti. Je to taková „sedlácká“ verze bez kudrlinek a složitostí, ale už se mi mockrát stalo, že kdo ochutnal, jiný už nechtěl. Klidně si vymyslete vlastní variantu, experimentujte se sušenkovým základem, příchutí tvarohu nebo teplou ovocnou tečkou. Hlavně to neuspěchejte, tohle opravdu není žádná rychlovka pro náhlou návštěvu. Cheesecake vždycky peču den předem.


Suroviny na dortovou formu o průměru 23 cm.:

200 g kakaových Bebe sušenek

100 g másla

špetka skořice

4 velká vejce

1 kg tvarohu ve vaničce

150 g cukru krupice

1 kelímek zakysané smetany

3 limety

10 velkých jahod

1 lžíce cukru

velký panák portského

Postup:

Troubu zapnu na 140 ℃, program horní a dolní pečení. Máslo rozpustím na pánvi a sundám z ohně. Sušenky rozdrtím ručně válečkem v archu pečicího papíru, který různě překládám podle toho, kam mi utíkají J. Nesmí být úplně najemno, jinak se základ rozpadá. Větší kousky rozdrobím v prstech, menší drobky nevadí. Smíchám s rozpuštěným máslem do konzistence drobenky, přidám špetku skořice. Nechám vychladnout, mezitím otevírací dortovou formu vymažu máslem, na dno položím kruh vystřižený z pečicího papíru. Do formy nasypu sušenkovou směs, uhladím a lehce přitlačím (používám „tlačítko“ na burgery, prostě něco rovného). Do velké mísy rozklepnu vejce a vyšlehám s cukrem do pěny, pak po lžících přidávám tvaroh a vždycky krátce zašlehám, jen než se hmota spojí. Nakonec vymačkám šťávu ze dvou limetek. Tvaroh naleju na sušenkový základ, uhladím a vložím do trouby. Pro případ, že by forma úplně netěsnila, postavím ji na plech, kus alobalu nebo další pečicí papír. Peču hodinu. Mezitím v míse rozmíchám zakysanku s lžící limetové šťávy. Po hodině, kdy by tvaroh už neměl být tekutý, formu vyndám a nechám 10 minut odstát. Potom velmi jemně po lžičkách rozdělím zakysanou smetanu na povrch dortu a opatrně rozetřu do krajů. Dopékám při stejné teplotě ještě 10 minut. Po vyjmutí z trouby nechám úplně vychladnout při pokojové teplotě (peču večer, ideálně tedy chladne přes noc), ráno opatrně obkroužím navlhčeným nožem formu tak, aby povrch nepopraskal. Vložím do ledničky aspoň na 5 hodin.


Před servírováním dort nechám asi 20 minut při pokojové teplotě a na povrchu ozdobím hoblinkami limetkové kůry (pečlivě omyté teplou vodou). Jahody omyju a nakrájím na silnější plátky, hodím do kastrůlku, posypu cukrem, a když se začnou vařit, přiliju portské. Ztlumím plamen na polovinu a nechám trochu vyvařit, směs za pár minut příjemně zhoustne. Podávám ji v omáčníku zvlášť. Po každém řezu očistím nůž, abych tu krásu nepokazila.

29 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page