top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraLinda

PREŠPURSKÉ ROHLÍČKY

Aktualizováno: 24. 4. 2020




Říká se jim spíš bratislavské, ale pekly se už v době, kdy byla Bratislava Prešpurkem, a mně se to líbí mnohem víc. Originál jsou s ořechovou náplní, u nás je nejoblíbenější tvarohová nebo maková.

Časová náročnost: 3,5 hodiny

(hodinu před přípravou vyndat suroviny z lednice, 20 minut kvásek, 10 minut zpracování těsta, 1 hodina kynutí, 10 minut tvarování a plnění 1 plechu rohlíčků, 15 minut kynutí, asi 15 minut pečení – záleží na troubě)


Suroviny na 32 kousků (2 plechy):

600 g polohrubé mouky

1 lžička soli

170 g změklého másla

30 g sádla

30 g droždí

60 g cukru krupice + 1 lžíce na kvásek

špetka citronové kůry

125 ml vlažného mléka

4 žloutky

2 žloutky a špetka cukru na potření před pečením

3 lžíce horké vody + 1 lžíce rumu na potření po upečení

moučkový cukr na posypání

Maková náplň:

sehnala jsem jen hotovou náplň, použila jsem 100 g a připravila podle návodu

Tvarohová náplň:

250 g měkkého tvarohu

1 žloutek

1 vanilkový cukr nebo lžíce domácího

trochu smetany, pokud je tvaroh málo krémový


Postup:

Do misky nebo širšího hrnku rozdrobím droždí, posypu lžící cukru a zaliju vlažným mlékem. Kvásek vzejde obvykle do 20 minut. Nerezovou mísu (ale vůbec nevadí, když máte jinou) zahřeju - v troubě nebo v teplé vodě – osuším, proseju mouku, přidám cukr, sůl, promíchám, přidám máslo i sádlo a vzešlý kvásek a žloutky. V robotu za mě všechnu práci udělá hnětací hák, na chalupě si musím poradit vařečkou a rukama. V obou případech se nakonec všechny ingredience musí spojit, aby vzniklo hladké, pružné těsto, mnohem tužší než na vánočku nebo mazanec. Přikryju mísu utěrkou a dám vykynout asi na hodinku. Mezitím si zapnu troubu na 180 stupňů, program horní a dolní pečení, a připravím náplně. Tvaroh smíchám se žloutkem a cukrem, pokud se mi zdá „suchý“, přidám trochu smetany (nebo mléka), makovou náplň připravím podle návodu.


Bochánek těsta rozdělím na dva díly, jeden zatím nechám v míse, druhý dělím na poloviny tak dlouho, až mám 16 stejných kousků. Nechám je zase chvilku vykynout (10 minut) a pak z nich rukou vyválím podlouhlé šišky, ze kterých vytvaruju oválky. Na každý dám asi půl lžičky náplně (vypadá jako žížalka). Opatrně zavinu tak, aby spoj byl dole, a vytvaruju rohlíčky skoro do podkovy. Přendám na plech a hned potřu rozšlehanými žloutky se špetkou cukru. Nechám ještě 15 minut kynout, žloutek mezitím uschne, což je žádoucí, a těsně předtím, než jde plech do trouby, potřu ještě jednou. Peču ve střední části trouby do červena. V kastrůlku svařím vodu s rumem a rohlíčky hned po upečení potřu. Horká voda je starý trik, aby se rohlíčky leskly, rum je moje osobní vylepšení J


Stejně zpracuju i druhou část těsta. Kostka nebo vanička tvarohu vystačí na všech 32 kousků, pokud dělám napůl makové, zbude tvaroh ještě do jedné palačinky.


Nakonec rohlíčky pocukruju. Prý vydrží dlouho vláčné, ale to se mi u nás zatím nikdy nepodařilo ověřit.

49 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page