top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraLinda

„OPÁLENÁ“ FOCACCIA

Aktualizováno: 21. 4. 2020



Italský chleba (jeden z mnoha druhů) je kouzelně jednoduchý a strašně dobrý, ať je ochucený čímkoliv: rajčaty, olivami, houbami, sýrem, šunkou.. Může být dokonce i nasladko, s hrozinkami, mandlemi a cukrem. Dá se použít jako základ na pizzu, obložit tím, na co je zrovna chuť nebo jako příloha. Dneska jsem focacciu upekla ke grilovanému masu a salátům, jen místo klasické hladké mouky jsem použila celozrnnou špaldovou „Pernerku“, která je tmavší a dodá focaccie „bronz“.


Suroviny:

500 g hladké špaldové celozrnné mouky

400 ml vlažné vody

½ kostky droždí (21 g)

½ lžíce soli do těsta, asi hrst hrubozrnné na posypání

100 ml olivového oleje do těsta, dalších 200 ml na potření


Postup:

Do mísy proseju mouku. Do vlažné vody rozdrobím droždí a pečlivě rozmíchám metlou, nechám 10 minut odstát. Droždí s vodou naliju do mouky, přidám sůl a olej a vařečkou nebo v robotu vypracuju hladké těsto. Mísu zakryju utěrkou a nechám 30 - 45 minut kynout. Rukou znovu prohnětu, už by nemělo lepit, pokud ano, přisypu trochu mouky. Plech vyložím pečicím papírem a bochánek na něj vyklopím. Teď ho určitě lehce pomoučím a malým válečkem roztáhnu těsto skoro na celý plech. Mělo by být vysoké asi 1,5 cm. Troubu zapnu na 230 ℃ (program horní a spodní pečení), plech zakryju utěrkou a nechám kynout dalších 30 minut. Do těsta udělám prsty důlky, důkladně potřu oleje a posypu hrubozrnnou solí. (Použila jsem sůl z Madeiry, kterou mi přivezla kamarádka Lucie J.) Peču ve střední části 10 minut. Hned po vytažení z trouby znovu potřu olejem a nešetřím.Nechám aspoň 30 minut odpočinout a nakrájím.


25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page